Kaip gaminamas brendis?
Brendžio pavadinimas atsirado kur kas vėliau nei buvo pradėtas gaminti šis alkoholinis gėrimas. Žodis „brendis“ kilo iš olandų kalbos, ir reiškia „degintas vynas“. Teigiama, kad pirmasis brendis buvo pagamintas 1285 metais, kada gydytojas Arnaudas de Villeneuve užrašė šio gėrimo destiliacijos procesą. Kitas gėrimas – konjakas buvo pradėtas gaminti keliais šimtmečiais vėliau. Šių gėrimų gamyba per pastaruosius kelis amžius gerokai pasikeitė, tad šiandien ragaujami alkoholiniai gėrimai gerokai skiriasi nuo pirmųjų pagamintų brendžių ir konjakų. Sakoma, kad kiekvienas konjakas yra brendis, tačiau brendis – nebūtinai yra konjakas.
Koks brendžio gamybos procesas?
Brendžio gamyba susideda iš kelių etapų, kurių pirmasis – vyno darymas. Vėliau turi būti atliekama destiliacija, ir galiausiai gaunamas skaidrus gėrimas, kuris yra išpilstomas į ąžuolo statines, kuriose gėrimas brandinamas. Kartais lietuviai mano, kad žodis “brendis” yra kilęs nuo žodžio “brandinti”, tačiau žodžių skambesio panašumas tėra atsitiktinis – gėrimo pavadinimo kilmė yra visai kita.